Slimme BIM tool Dynamo – toekomst of realiteit?

Slimme BIM tool Dynamo

Iedereen die wel eens met Revit werkt, heeft van Dynamo gehoord. De losstaande add-in is inmiddels opgenomen als geïntegreerde functionaliteit. Niet alleen architecten, maar ook modelleurs in de installatiesector doen hun voordeel met de slimme BIM tool.

Data uit het model

Het is iets waar menig modelleur wel eens tegenaan loopt: niet alle gewenste data wordt altijd meegenomen wanneer informatie uit het Revit model gehaald moet worden. Zo bevatten sommige families family parameters die niet gerapporteerd worden, of zijn sommige elementen in het model niet in een schedule (materiaallijst) te verwerken. Modelleurs kunnen Dynamo inzetten om dit soort beperkingen te overwinnen. Zo genereer je met Dynamo een Excel sheet met daarin de niet rapporterende family parameters uit verschillende Revit categorieën.

Slimme BIM tool Dynamo

Informatie naar het model schrijven

Naast het feit dat modelleurs Dynamo gebruiken om data uit het model te halen, kun je met de tool ook informatie naar het model schrijven en data in het model aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld instance parameters invullen op een in Dynamo gefilterde selectie, sheets maken, en zelfs family instances plaatsen in het model. Sinds Revit 2017 is Dynamo volledig geïntegreerd in Revit. Dat Dynamo inmiddels te vinden is onder de manage ribbon in plaats van de add-ins ribbon, geeft aan welke toekomst Autodesk voor ogen heeft met Dynamo.

 

Visual programming

Helaas zijn voor het toepassen van deze oplossingen wel scripts nodig. In Dynamo kunnen deze scripts worden geschreven met behulp van visual programming. Visual programming is een eenvoudige manier van “programmeren”, in plaats van code te schrijven, verbindt je blokken met functies aan elkaar. Het maken van deze scripts is relatief eenvoudig, maar kost wel enige tijd om onder de knie te krijgen. Gelukkig levert Autodesk sinds de 2017 release al een aantal handige scripts mee, die in combinatie met de Dynamo player eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Voor wie meer uit Revit wilt halen, is het zeker het proberen waard!

Tekst: Arne Koelewijn, Support Engineer bij Stabiplan

Meer lezen: https://www.stabiplan.com/nl-be/nieuws/nieuws-en-blogs/slimme-bim-tool-dynamo-toekomst-of-realiteit/

Product

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
C3A
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Cadvisual
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten