Scholen van Morgen via BIM avant-la-lettre

Asoreco

BIM is een way of working. Maar zelfs nog voor BIM onder die naam zijn weg vond naar bouwheren, aannemers of leveranciers was die nood aan slimme samenwerking aanwezig. Kijk maar naar de samenwerking tussen Asoreco en AG Real Estate binnen het Scholen van Morgen-project. Nog voor er in België echt sprake was van BIM op uitvoeringsniveau, kadert die co-operatie al in een visie van een volledig digitaal, visueel én gestandardiseerd bouwproces. Presenteert BIM in de eerste plaats een visualisatie van de te verwezenlijken realisatie, dan toont de applicatie C-SITE de werkelijke status ervan ten aanzien van de nog af te leggen weg.

Asoreco

182 scholen

Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid enerzijds en AG Real Estate en BNP Paribas Fortis anderzijds, samen gestructureerd via DBFM Scholen van Morgen nv. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 scholenbouwprojecten. Elke School van Morgen is een uniek project, gebaseerd op de lokale noden en visie, en beantwoordt aan alle moderne eisen qua duurzaamheid, comfort en flexibiliteit. Logisch dus dat een manier om de bouw nauwgezet op te volgen zijn nut zou bewijzen.

“Het specifieke aan het Scholen van Morgen-programma is dat we heel veel trajecten tegelijkertijd aan een enorm hoog tempo aan het uitvoeren zijn met enorm veel stakeholders. Dus is het van belang om continu de voeling te hebben met wat er zich op het veld afspeelt. Elke ochtend staat C-Site op bij het binnenkomen op kantoor, zodat elke medewerker ziet wat er daadwerkelijk bezig is op al onze werven over Vlaanderen”, vertelt Philippe Monserez (foto), Chief Design & Build Officer (CDBO) bij Scholen van Morgen. Voor Asoreco was het zowel een grote sprong voorwaarts als in het onbekende. Josefien Vanhuyse legt uit: “AG Real Estate en zeker de visie van Philippe Monserez naar projectcommunicatie en -documentatie hebben in de ontwikkeling van de toepassing een determinerende rol gespeeld. Scholen van Morgen was voor ons meer dan een bootcamp. Op twee maanden tijd hebben we product, operations, proces en usability gerealiseerd. De operations, maintenance en schaalbaarheid hebben we dan weer gaandeweg geoptimaliseerd. Innovatie ligt ook vaak in de manier waarop je samenwerkt en deelt. Dat leidt naar een werkbaar en productief resultaat.”

Asoreco

Goede samenwerking

Dat werkbaar resultaat is er alleszins gekomen op basis van een nauwe samenwerking tussen verschillende actoren. “We werken daarvoor samen met 25 aannemers, 63 architectenbureaus en182 schoolbesturen. Wij staan in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en ook nog eens het 30 jaar onderhoud van al die scholen”, aldus communication officer Gaelle Braeckman. “Toen de bouwfase begon, is onze communicatiemachine een versnelling hoger geschakeld. Wij waren expliciet op zoek naar echt beeldmateriaal. De bouwwereld is nogal technisch en wij wilden dichter bij de scholen, leerlingen, buren en ouders staan en dan zijn zulke beelden perfect. Bij de oplevering van een school komen alle partners samen en dan laten wij al meteen een time-lapse lopen op groot scherm. Als iedereen dan binnenkomt, is dat meteen een gespreksonderwerp en zet dat meteen de juiste toon en een goede sfeer.”

Goede sfeer zijn ook twee woorden die van toepassing zijn op de samenwerking tussen Scholen van Morgen en Asoreco. Gaelle Braeckman vult aan: “De samenwerking met Asoreco is altijd in positieve lijn geëvolueerd. In het begin hebben wij samen een kader uitgedacht. Dat was soms een beetje zoeken. Zij hebben zich altijd heel open opgesteld en hebben steeds oren voor nieuwe ideeën. Ze besparen ook geen tijd of moeite om al die dingen te onderzoeken of implementeren.”

Asoreco

Privacy

Eén van de gevolgen van C-SITE is de aanwezigheid van camera’s en zoals we weten, komt het ‘Big Brother is watching’-gevoel sneller de kop opsteken. Moeten leerlingen, bezoekers of anderen zich zorgen maken over hun privacy? “Bij de implementatie van de webcams op de werven, hoorde ik daar bij de scholen alleszins veel bezorgdheid over. Komen er geen leerlingen of speelplaatsen in beeld? Daar hebben wij evenwel snel een oplossing voor gevonden, door een wazig masker over die speelplaatsen te gaan leggen”, aldus Gaelle Braeckman. Toch is beeld anno 2018 veel meer geprononceerd aanwezig. Josefien Vanhuyse benadrukt dat Asoreco hoofdzakelijk op het visuele zal blijven inzetten: “Wij geloven sterk in de kracht van het visuele. De real estate managers en werfleiders van morgen zijn digital natives die veel meer communiceren met beeld dan met woorden. Snapchat, emoji's, gifs, foto's, video, vlogs, niets heeft geheimen voor hen. De werf visueel dichter brengen met beelden, time lapse, grondafvoer rapport, energie metingen, reëel foto materiaal connecteren met het model, ... dat is wat wij willen bereiken met C-SITE. Hiervoor voorzien we ook de nodige connecties met andere technology providers. Op die manier werken we ook naar de gebruikers van de toekomst.”

Meer info: www.c-site.eu

Product

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
C3A
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Cadvisual
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten