Wat je van buren leren kan: BIM-integratie in Nederland

Knauf, BIM

Voor de visiecase van Knauf trekken we naar de Noorderburen. In conversaties over BIM wordt Nederland steevast in één adem met het V.K. en Duitsland als gidsland vernoemd. Wat verklaart het succes van de digitale bouwmethode in Nederland, en welke lessen kunnen we uit hun voorbeeld trekken? We staken ons licht op bij Knauf NL in Utrecht, waar we ontvangen werden door een Nederlandse en een Belgische BIM-expert van Knauf. Een BIM-derby der Lage Landen, zo u wil.

Projectinfo:

Project: visiecase rond BIM-integratie in Nederland

Locatie: Knauf Nederland, Utrecht

Betrokken partner: Knauf
 

We worden ontvangen door Bauke Geuzebroek (Manager Techniek & Akademie, Knauf Nederland) en An Lievens (BIM & CAD Manager, Knauf België) op de Knauf Akademie, net buiten Utrecht. Lievens: “Ik vond het aangewezen om voor deze case de collega’s in Nederland te bezoeken. Men staat hier immers een stuk verder wat betreft de integratie van de BIM-methodiek – vooral dan de pragmatische toepassing ervan over de volledige bouwketen.”

Alle partijen participeren

Geuzebroek kan dat enkel beamen: “In Nederland is haast iedereen in de keten met BIM bezig, op verschillende niveaus. Zo is de adoptie van BIM-software bij architecten heel erg hoog, en dat geldt evenzeer bij aannemers, waar we zien dat met name de grote en middelgrote bedrijven er erg mee bezig zijn.”

Bauke Geuzebroek, Knauf Nederland

 

 

Samenwerking is de boodschap: spring over je eigen schaduw heen en kijk naar het algemene belang."

- Bauke Geuzebroek, Knauf Nederland

“Bij de bedrijven die onze producten en systemen verwerken zien we dat BIM eveneens zijn ingang begint te vinden. Ook de wat grotere onderaannemers investeren in de nodige software, met als resultaat dat we merken dat BIM doorheen de gánse bouwketen ingeburgerd begint te raken.”

Vlaanderen bouwt traditioneler

Waarom de situatie in Vlaanderen nog niet zo vergevorderd is, doet Lievens uit de doeken: “Om te beginnen is de markt in Vlaanderen in grotere mate versnipperd: er worden meer, maar ook kleinere bouwprojecten ontwikkeld. Ook is de markt traditioneler ingericht. Men houdt in België nogal vast aan het sequentiële bouwproces, terwijl men in Nederland al meer ervaring heeft met design & build projecten en de grotere aannemers die ze integraal durven aanpakken. Kortom, de bouwwereld is anders ingericht in Nederland - op een manier die zich beter leent tot vlotte integratie van BIM in de ganse bouwketen.”

Acceleratie door standaardisatie

Als we Geuzebroek vragen naar manieren om te versnellen in Vlaanderen, hoeft hij niet lang na te denken. “Samenwerking is de boodschap: spring over je eigen schaduw heen en kijk naar het algemene belang. Iederéén heeft er immers baat bij dat BIM zo breed mogelijk geïntroduceerd wordt - in de volledige bouwketen. Sectorbrede standaardisatie-afspraken die daarbij gemaakt worden zijn de sleutel tot een versnelde digitalisering van het bouwproces,” benadrukt Geuzebroek.

Fabrikant: voorname rol bij BIM

Dat Knauf als fabrikant de kar van de BIM-integratie wil trekken, is geen toeval. Lievens: "Voor ons is het een vanzelfsprekendheid: als fabrikant zijn wij immers de partij die onze eigen producten het best kent; wij voeren ook de testen uit om productprestaties te controleren, zoals brand- en akoestische weerstand. We weten bovendien welk product waar toegepast moet worden."

An Lievens, Knauf België

 

Misschien wel de voornaamste reden om als fabrikant op BIM in te zetten is dat wij aan het prille begin van de bouwketen staan."

- An Lievens, Knauf België

"En misschien wel de voornaamste reden om als fabrikant op BIM in te zetten is dat wij aan het prille begin van de bouwketen staan. Hoe eerder je als bouwteam over betrouwbare productinformatie beschikt, hoe minder je in latere fases met faalkosten zal af te rekenen hebben. Het is ook in dat opzicht dat we onze BIM-bibliotheek zo gebruiksvriendelijk mogelijk hebben gemaakt. Zo vindt iedere bouwer meteen de juiste oplossing voor het juiste probleem."

Innovatie in BIM-gebruik

Het is duidelijk: Knauf heeft zich erg in BIM verdiept. Dat zorgt ervoor dat ze zelf ook met BIM-innovaties kunnen uitpakken. Lievens: “Via onze site is er binnenkort een systeemselector beschikbaar. Daarmee kun je via een aantal filters je zoekopdracht verfijnen, zodat je meteen een selectie krijgt van de wand- of plafondtypes die zich het best lenen tot jouw specifieke bouwproject. We bieden hetzelfde filterprincipe overigens ook aan via een plug-in waarmee je rechtstreeks in de ontwerpsoftware (Revit, ARCHICAD…) de juiste wandtypes kunt selecteren. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om bestekteksten te genereren – met de juiste producthoeveelheden reeds berekend.”

 

Knauf
Fabrikant
BIM-integratie
Bouwketen
Standaardisatie
Software

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
C3A
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Cadvisual
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten