Stadskantoor Hasselt – BIM-project biedt opportuniteiten voor architect en aannemer

Sien van der Haar (BIM-coördinator Kumpen)

Hasselt schreef in 2013 een wedstrijd uit voor een Stadskantoor: 17.000 m2 kantoor- en dienstenruimte, verdeeld over 14.000 m2 nieuwbouw en de restauratie van een voormalige rijkswachtkazerne. Een consortium (Jaspers-Eyers Architects, Eurostation Design Team en Kumpen-Democo) haalde het project binnen. De beslissing om dit als een BIM-project op te zetten was reeds in de offertefase vooropgesteld.

Het architectenbureau wendde de BIM-methodiek aan om informatie te controleren, te communiceren en te delen: brandveiligheid, vluchtroutes, toegankelijkheid, lichtstudie, e-peil, ontwerpparameters, stabiliteit, technieken, finale uitvoering… en dit zowel intern als met de externe partners. Steven Hendrickx (Jaspers-Eyers Architects): “Als architect krijg je dankzij BIM bijzonder snel een duidelijke kijk op issues in de vormgeving, die je tijdig kan bijsturen – dus nog voor een onderaannemer zijn productie opstart.”

Dieter Froyen (Kumpen)

Volgens Dieter Froyen (Kumpen) betekent het Stadskantoor een opportuniteit voor alle betrokkenen om de mogelijkheden van BIM af te tasten en tijdens het proces bij te leren. De aannemer ontvangt van zowel designres als onderaannemers ontwerpen en uitvoeringsmodellen in IFC-formaat. Op basis daarvan creëert Kumpen een massa praktische documenten: posters voor de werfleider, plannen op maat, vlekkenplannen (met de benodigde hoeveelheden materiaal), werkplannen, gedetailleerde opmetingen, voortgangsstaat, budgetbeheer, rendementscontrole enz.

Sien van der Haar (BIM-coördinator Kumpen) bundelde alle beschikbare informatie over het Stadskantoor in een coördinatiemodel. Dat wordt onder meer aangewend om het uitvoeringsdossier van de onderaannemers te controleren en te toetsen aan de dossier van de ingenieurs. De werkvoorbereiders gebruiken het coördinatiemodel op hun beurt om bepaalde uitvoeringsaspecten van het project te optimaliseren.

Kumpen gelooft rotsvast in BIM en plaatste daarom de website www.kumpen.be/bim online, waar de onderneming kennis en documenten rond BIM deelt.

BIM
Toekomstvisie

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
C3A
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Cadvisual
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten