Kwaliteitscontroles aan de hand van Fujitsu's AI

windmlen Fujitsu BIM-platform

F|AIR staat voor Fujitsu Advanced Image Recognition en vereenvoudigt elke operatie waarbij visueel moet worden vastgesteld of er al dan niet gebreken zijn aan een toestel, gebouw, ... F|AIR is software dat AI Deep Learning toepast. Het wordt door Siemens Gamesa gebruikt om inspectieprocessen te automatiseren. De software legt alle bevindingen van de kwaliteitscontrole vast in een pdf-rapport. Daarnaast worden ook de beelden waarop de defecten te zien zijn toegevoegd aan het rapport. De AI-software kan lokaal of in de cloud worden ingezet en kan met behulp van een API geïntegreerd worden met bestaande productiesystemen.

De voordelen van F|AIR

F|AIR maakt het voor organisaties eenvoudiger om Deep Learning effectief toe te passen omdat het de kwaliteit en de consistentie van de inspecties verhoogt door dat de Advanced Image Recognition uitzonderlijk nauwkeurig is in het opsporen van defecten. Daarnaast werkt het ook kostenbesparend. Fujitsu bewees dat het F|AIR-systeem tot wel 80% besparingen kan opleveren.

F|AIR in de praktijk

Siemens Gamesa Renewable Energy maakt gebruik van het nieuwe F|AIR-systeem. Siemens Gamesa produceert jaarlijks meer dan 5.000 windmolenwieken voor gebruik in on/offshore windmolenparken. Elke wiek kan tot zo’n 75m lang zijn en heeft dus de nodige controles nodig die tot wel 6 uur in beslag kunnen nemen. Dit komt omdat de structuur meerdere defecte typen kan bevatten, waaronder de manier waarop glasvezel kan rimpelen tijdens het productieproces. Hoewel de controles erg veel tijd in beslag nemen zijn ze hoog noodzakelijk.

Om het proces van controles te versnellen ging Siemens Gamesa opzoek naar nieuwe technologie om dit proces te versnellen. Samen met Fujitsu werd een proces uitgewerkt dat ervoor zorgt dat de inspectietijd met 80% wordt verkort door de artificiële intelligentie die Fujitsu gebruikt. De software werd ‘getraind’ doormiddel van voorbeeld wieken. Zo kon de software de fouten die mogelijk in een wiek kunnen zitten aanleren. Op termijn wil Siemens Gamesa dit uitbreiden naar nieuwe types van windmolenwieken, maar het is ook mogelijk om de AI-software toe te passen in andere domeinen.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
C3A
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Cadvisual
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten